Panendoskopia, gastroskopia

Panendoskopia, gastroskopia: to metoda diagnostyczna górnego odcinka przewodu pokarmowego polegająca na wprowadzeniu do niego giętkiego przewodu (endoskopu) zaopatrzonego w źródło światła i układ przekazujący obraz z wnętrza ciała.
Metoda ta umożliwia łączne oglądanie w czasie jednego badania kilku części przewodu pokarmowego:
  • przełyku (ezofagoskopia)
  • żołądka (gastroskopia)
  • dwunastnicy (duodenoskopia)  
Wykonując gastroskopię można również przeprowadzić  takiezabiegi jak: pobranie wycinków, zrobienie wymazu, usunięcie polipów (polipectomia) czy przyżeganie prądem krwawiących miejsc (elektrokoagulacja).
Schorzenia wykrywane dzięki panendoskopii ( gastroskopii) to:
  • przełyk Barretta
  • rak przełyku
  • żylaki przełyku
  • zapalenie błony śluzowej przełyku
  • choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
  • rak żołądka, właściwie wykonywane badania przesiewowe potrafią wykryć tą chorobę we wczesnym stadium rozwoju
  • zapalenie błony śluzowej żołądka także wywoływane przez Helicobacter pylori
W badaniu tym stosuje się znieczulenie miejscowe gardła, przez które wprowadza się endoskop. Dzięki temu zazwyczaj nie jest to badanie bolesne, ale u wielu pacjentów może powodować nieprzyjemnie odczucia (odruch wymiotny, wrażenie "duszenia się"). Po badaniu może również występować ból gardła.

 
  Zdjęcie endoskopowe dwunastnicy


PRZYGOTOWANIE  DO  BADANIA
Przed badaniem należy być na czczo ( ostatni posiłek należy spożyć dzień wcześniej, w dniu badania nie należy nic jeść ani pić).
W przypadku, kiedy badany nosi protezy zębowe, należy je usunąć.
 
PRZECIWWSKAZANIA
Przeciwwskazaniem do wykonania zabiegu są:
·         Ostra niewydolność wieńcowa
·         Świeży zawał serca
·         Zaburzenia krzepnięcia
·         Niewydolność oddechowa i krążeniowa
·         Obraz kliniczny ,, ostrego brzucha”
·         Tętniak aorty